Helena

Våga lev din dröm

hej på er alla

Publicerad 2013-03-27 11:54:42 i Vardagsbabbel,

Hej på er alla skulle man väl kunna säga. Nu hoppas jag att jag gråtit mina sista tårar för i alla fall några dagar och sitter i ett svettigt chiang mai igen. Har en fläkt till min hjälp och med det kom det lite festliga bilder. Om exakt sju minuter åker jag till marknaden (en sista gång, badababaaam) för att hämta ut en hejdå-present jag beställt som ska vara färdig nu. Ja och för alla som inte visste det så är jag hemma nästa lördag. Knasapa och kalas i hela huset. Puss alla fina.


 


 
 

nu tar jag mitt pick och pack

Publicerad 2013-03-26 16:00:00 i Vardagsbabbel,

Avsked efter avsked. Nu har jag packat ihop mitt liv i några väskor och imorgonbitti lämnar jag Nong Tao för en tid. Känns overkligt. Känns sorgligt men känner mig redo för det. När jag sa hej då till min fina vän James idag sa han något bra, typ; We shall not cry because it's over, we shall smile because it happend. Bra ord. De ska jag minnas, honom och många andra fina vänner ska jag aldrig glömma. MeYo är ändå allra värst att säga hej då till. Han är min lillebror här på andra sidan jordklotet. Men som sagt, smile because it's happend to you! Goodnight fokes!

tankarnas tanke

Publicerad 2013-03-24 16:45:48 i Vardagsbabbel,

Mycket tankar snurrar i huvudet ikväll. Säga hejdå. Varför ska det vara så jobbigt? Bildens motiv har väldigt lite, faktiskt ingenting med känslan att göra. Det var nog snarare kontrasten i den som fick mig att välja den. 
 

två roliga nyheter för världen

Publicerad 2013-03-24 10:42:51 i Vardagsbabbel,

1. Jag blev antagen till att vara Fairtrade Teamledare för område Stockholm - Sollentuna i höst! Wooop wooop! Kommer gå utbildning under almedalsveckan, save the world, baaambaaaam, here i come. 
2. Jag har bestämt mig att ta dykarcert mina sista fyra dagar som jag spenderar i Krabi och har börjat med teorin på nätet - lite körkortsteori känsla. (fett pepp, ariel släng dig i väggen)
 
Dagen har varit grym den också. Berättar om den sen. Hejsvej!
 
 

monopolspelande med mjölk

Publicerad 2013-03-23 15:51:27 i Vardagsbabbel,

Idag har vi spelat thaimonopol både i eftermiddagsvinden med mjölk till vår hjälp och nu under Earth Hour fast då med ljus! Har även haft vattenkrig idag igen, jag tog en långpromenad också efter lite badmintonspelande under förmiddagen. Idag bytte vi ut chokladbollar mot svenska pannkakor vilket var minst lika uppskattat bland alla! och shit vilken mormors känsla jag fick. Dom hade perfekt jorgubbssylt och pankisarna blev riktigt lyckade, så om jag blundade kändes det nästan som om jag satt i mormors kök. Och ja, snart gör jag det också. Inom någon vecka. För ja, om exatk två veckor är jag hemma igen. Knas i hela huset. Nu ska jag sova dessutom, och juste. Jag lyckades få hela familjen att avstå tv tittande och vävande och allt, spelade monopol och guitarr och sjöng i mörkret istället. De vet inte ens vad Earth Hour är, fenomenet växthuseffekten eller regnskog som hyvlas ner, men ändå släkte vi ner i huset. Då är det väl klart att ni där hemma som är väl medvetna om alla möjlöproblem kan släcka en timme!? ANTA UTMANINGEN! Med de orden säger jag tack och gonatt!
 

gårdagen

Publicerad 2013-03-23 02:41:27 i Vardagsbabbel,

Gårdagen flöt på finfint. Sov som en stock och vaknade av att Meyo kom in och vi låg och morgonpratade. Mysigt! Vi hade Songkran (vattenkrig) två lag två stora byttor med vatten, vattenballonger och småbaljor att skvätta med. Perfekt timing vid lunchtid när man annars dör av värmeslaget! Under eftermiddagen skrev jag klart min projektrapport på det stora projektet och tog en riktig långpromenad. Vi bakade svenska chokladbollar till allas glädje och jag fick spela Thaimonopol på kvällen! Riktigt bra dag alltså. 
 
Det är så skönt att få vara här och vara ledig. Är som en sommarlovskänsla (men neej, va konstigt, det är ju sommarlov för alla!!) men för mig också, ingen skola inget hostel bara fokus på att vara med familjen och ha det bra. Ingen klocka överhuvudtaget! Så underbart. 
 
Nu ska jag ut i morgonkylan så får vi se vad som händer. Glad lördag. 

Earth Hour 2013

Publicerad 2013-03-23 02:30:00 i Vardagsbabbel,

Ikväll smäller det 20.30 lokal tid. Spännande att se om jag lyckas få dem att stänga av kvällsunderhållningen tv:n och den enda lampan.

Hittade denna länk, gillade "jag kommer att spela in en harlemshake video i pandadräkt om du blir vegeterian under resten av 2013" våga utmana någon! http://www.wwf.se/earthhour2013/view.php

tillbaka

Publicerad 2013-03-21 15:22:21 i Vardagsbabbel,

Nu är jag tillbaka i mitt underbara Nong Tao. Gårdagen var sjukt intensiv men kvällen blev så lyckat så det var värt det! Tijor och Pii Oil kom och hjälpte mig att laga mat från halv tolv på dagen. Vi höll på till fyra. Har nog aldrig stått så länge i ett kök. Vi gjorde köttbullar på 2kg köttfärs och potatismos på enorma ungspotatisar. Brunsås i massor av liter och sallad i mängder. Var himla orolig att det inte skulle bli gott, men ojoj, det blev det!
Hejdåkvällen var jätelyckad. Vi åt svenska maten och karenmat, vi hoppade säck och sjöng räven raskar över isen (med alla rörelser). Vi tävlade om att bita på ett äpple i en hink med vatten och sen hitta djungelvrålet i skålen fylld med mjöl och hade andakt med mina favoritlåtar som finns på både svenska engelska. En riktig pangkväll. Är så glad över alla som kom! Efterrätten var förresten grillad banan med choklad och chokladbollar, behöver jag säga att jag var mätt när jag somnade?
Efter festligheterna sov Amanda, en vän till henne, Tijor och James över. Det är nog ganska värsterlänskt att sitta i tre timmar och dricka tee (äta upp resterna av chokladbollarna) och prata om dittan och dattan för det var vad vi västerlänningar gjorde in på sena timmen. Otroligt härligt att få babbla på om livet i Thailand och tänka tillsammans om allt. Men det ledde dock till ännu en natt med aldeles för få timmars sömn. Tänker att det faktiskt inte gör någonting. tar igen det nu denna sista vecka. Buhu vad sorgligt det kommer bli att lämna familjen här. Var så himla gött att träffa dom nu! Ojoj. Men nu ska jag njuta av denna vecka. Jag och MeYo har redan börjat planera alla möjliga crazy påhitt. Till exempel tycker han att vi ska fira SongKran (Thailands största och roligaste festival enligt alla, vattenfestivalen) , som jag missar med några dagar. Gulle. 
 
Nej nu ska jag ta igen timmar, här går man ju upp tidigt också. Tack och hej för mig! 
 

förklarar sig

Publicerad 2013-03-20 04:11:46 i Trend,

Känner att jag måste utrycka mer specifikt varför jag ville starta en ny kategori här på bloggen. Som inte är en stor deal egentligen men vill ändå, tycker att det är intressant. Nu när jag levt i snart fem månader utan att bry mig alls om vad jag har på mig, jag har sminkat mig två gånger totalt (julafton och en kväll när toppe var här) vilket har varit helt sjukt skönt. Dock känner jag att jag saknar att klä upp mig ibland, få matcha kläder, få använda transparent, visa axlar och ha byxor som är kortare än till knäna. Få klä mig i vad jag känner för.
Fick en ELLE när toppe var här och längtar till att få förnya hela min garderob där hemma. Få leta kläder som säger yes, unikt och ekologiskt från olika seconhands och coola affärer. Och ja. Känner att det intresset vill jag ju kunna skriva om. 
Tycker det är intressant hur många olika sidor man har egentligen. Hur endel lyfts fram starkare när de tryckts undan för länge. Kul att se vem jag är egentligen när jag kommer hem (haha).
Igår på min shoppardag köpte jag lite billigt som jag kan sa i sommarsverige. Bland annat något som liknar den där shortan. Transparent, neongul. Nu ska jag skriva klart mitt hejdåtal. Har precis förklarat för Tijor vad en gurka är. Hon ska köpa gurkor och bannaner innan hon kommer hit och så blir det matlagning för hela slanten! Ska se om jag hinner simma lite innan hon kommer också. Ha det fint alla!

plötsligt händer det

Publicerad 2013-03-19 17:38:49 i Trend,

Ja det är sant. Helena har startat en så löjlig kategori här på bloggen som trend. Vi får se vad hon stoppar in i den. Hej och hå. 

ny kunskap som jag glatt delar

Publicerad 2013-03-19 17:36:31 i Trend,

 Inte visste jag att detta fanns! Shoppa loss på rättvist sätt är alltid kul. Spana in fairtrade.se eller gå direkt till http://www.kungmarkatta.se/ yeeeeee. 

 

kvällsmellis

Publicerad 2013-03-19 14:23:23 i Mat,


Detta innehåller min mysarsmoothie. Vart megagod! Ett grönt äpple, två mini-bananer (typ en vanlig sverigebanan) och ungefär en näve hackad vattenmelon. Hade i en miniyoughurt med passionsfruktsmak och toppade det hela med lite knäckebröd som redan var krossat sedan transporter! Att rekomenderas. Jag är en sån som gillar när bananerna är lite gröna och absolut inte mjöliga. De två sista i klasen var rätt bruna = helt perfekta att göra smoothie (eller banan och chokladkaka) på!
 

Planerandet startar igen

Publicerad 2013-03-19 02:19:00 i Vardagsbabbel,

Inte ska man ha det lugnt och tråkigt nejnej, nu eller redan när jag kom hem igår eftermiddag så började jag planera inför mitt hejdåkalas/svensk-kväll som är på onsdag, alltså imorgonkväll! Mat ska handlas och lagas, köttbullar och brunsås! (RECEPT PÅ BÄSTA EFTERFRÅGAS??) potatismos, sallad (alltså ja, helt vanlig sallad med tomat och gurka, de kommer tycka att det är såååå konstigt). Efterrätt blir chokladbollar och grillade bananer med choklad i. Sånger och andakt ska planeras och förberedas, Lekar ska planeras, tack- och min-tid-i-thailand- och hejdå-tal ska skrivas, samtal ska ringas, Så jag har endel att fixa med denna dag!
BIld från EnglishCamp, med den mysiga leken ät något äckligt utan att se vad det är + att det är någon annan som matar dig, på tid. 
Efter att jag och Tijor kom hem igår, vid fyra tiden så kom Amanda hem till mig. Vi simmade i en timme och åt världens pangmiddag (mozzarella och tomatsallad, fetaost och vattenmelonsallad och salami & parmaskinka, Hallelujah!) Sen hjälpte hon mig att planera inför onsdagskvällen. Så hela den svenska andaktsdelen är klar med sångval som fungerar på både svenska, thai och engelska. Riktigt mysigt att ha henne här, nu har hon precis lämnat huset, påväg till jobbet och jag ska ut på morgonrundan för att sedan ta tag i, ja allt det åvanstående! Tjolahopp och hejjj!
 

English Camp MaeSariang 2013

Publicerad 2013-03-19 02:00:00 i Vardagsbabbel,

Mm, lyckad känsla i magen. Riktigt härliga ungdommar, taggade på att lära sig, go stämning. Roligt med alla lekar och aktiviteter. Chokladbollsbak, lek i floden, de två sniiigga ledarna med sina runda brillor, lite lektion ute i luften kommer här bilder på.
  
  
En riktig highlight för mig var under våra andakter vi hade. Tända ljus är inte något som Karener gör (tror det förknippas lite med buddhism för dem) men det kändes i hela rummet att det uppskattades. Vi skrev ner böner på lappar och brände vilket jag inte heller vet om de gjort förut, men vilket också kändes betydelsefullt. Kul! 
 

nu åker vi

Publicerad 2013-03-15 05:03:51 i Vardagsbabbel,

Har sovit lite, blir så när det är något stort som ska hända dagen efter! När jag skulle förnya visum, tre timmar tror jag, när toppe skulle komma en timme, när jag skulle ha mitt stora projekt på skolan, fyra fem timmar. Sjukt dumt, för det är ju när man ska prestera som man behöver sömnen. Hm, verkar som om jag brås på min mamma. Dumt. Allt är iaf fixat nu. Här är stencilerna jag har nerpackade. Tijor har våran narniastencil, fint lakan jag har här va?
Nu ska vi bara handla ägg, för att kunna kasta på varandra i en lek. Fick kommentar om vad de har för typer av lekar här, och det är mycket fokus på att skämma ut och skrämma personerna som deltar. Haha, väldigt lustigt, kul att titta på inte lika kul att vara utsatt. Vet inte riktigt om det skulle gå hem i Sverige! (vi kan testa?) Om ni har tid över i helgen kan ni väl tänka på mig, är ändå 30 barn som jag och Tijor ska ha ansvar och underhålla!
 
Hoppas ni får en bra helg, njut av era liv. Gör det. Tänkte på det igår, va härligt det är att få vara ung och ha allt framför sig, kunna göra vad man vill. Nästa tanke blev. Vi har alltid allt framför oss. Det som hänt har hänt, om det så är 10, 20 eller 50 år som ligger bakom oss så ligger det bakom oss och de dagar, månader och år som ligger framför är alltid påverkbara. Det är bara det att det är så många som slutar att leva. Glömmer att varje minut ät påverkbar och nästa ögonblick är ett oskrivet blad. Gör det du vill av ditt liv, var den förändringen du vill se i världen. Livet handlar om att våga, våga ta steget ut i det okända ibland. Lämna trygga bubblor och miljöer. Om du inte ger allt kan du aldrig få allt. Hm. Ja. Ungefär det jag vill önska er i helgen. Och gratta min pappa som fyller år på lördag! Grattis pappa (om du läser) Hejdå på er!
 

Torsdag

Publicerad 2013-03-14 15:35:09 i Vardagsbabbel,

Har haft intensiva tider med Tijor. Varit med henne från 11 igår till 18 idag. Mysigt och kul. Vi har rest runt hela Chiang Mai på hennes moppe och fixat och pysslat. Nu kan vi dock stolt konstatera att engelskalägret är färdigplanerat (tur det, börjar imorgon). Kommer innehålla massor av lekar, vi ska se Narnia (jag och tijor tittade idag och skrev en massa frågor), sånglektioner och worship på engelska, svensk bakning, quizrunda och en stor show där de bl.a. ska framföra draman. Ringer någon klocka om jag säger, the invincible bench, the stupid pirate, mother I'm in pain, the CocaCola store? Haha. Kul att skriva om våra spelasjung klassiker till engelska!
 
När hon åkte så han jag med lite simning i bassängen och sen har jag suttit här och latat. Nu ska jag sova tidigt för pakningen tänker jag göra imorgon. Ha de fint alla. 

onsdag

Publicerad 2013-03-13 02:21:03 i Vardagsbabbel,

Med saknadkänsla i maggropen så har jag
 sedan i går eftermiddags när jag landade hunnit med att skriva klart två skolarbeten, och det tredje är nästan färdigt. Jag har tagit mig i kragen och sökt lite somarjobb. Jag fick reda på att Togoresan inte kommer bli av i sommar när jag skypade med Thierry (som dock alltid är en slöning i alla fall!) Hann gå en långpromenad i kvällssolen också, tycker om att gå. Dels är det bra träning och dels så rensar jag tankarna. Hinner tänka. Jag lyssnar aldrig på musik när jag är ute och går, tankarna blir som ett virr varr sin egen musik. Tillslut vet jag inte vad jag tänker på, tänker på ingenting och det är så skönt. 


Idag ska jag hänga med Tijor. Vi ska planera inför engelskalägret som vi ska ha i helgen! Måste också ta reda på om jag kan skicka hem saker med posten. Kom hit med 20kg, skulle vara förvånad om jag har mindre än 40kg nu! Ska ju också backpacka sista veckan och då skulle det vara skönt att inte behöva släpa på tre gigantiska väskor utan en behändig med det jag behöver för just sista veckan då! Nu ska jag ut på min morgonrunda och sen äta frukost.
Ha dé!

glad i hela kroppen

Publicerad 2013-03-12 10:55:53 i Vardagsbabbel,

Tillbaka efter en helt underbar vecka med favoritpojken. Känner mig glad, brun, trött, tacksam och fylld av ny energi. Längtar på ett bra sätt till Sverige och våren som jag snart kommer komma hem till, så ska verkligen njuta av mina dryga tre veckor som är kvar. Vart tog tiden vägen? Veckan som gick och de fem månaderna här? Knas. Kommer berätta mer i form av bilder och små minnen. Ni får denna, finaste bilden, sålänge och orden att det var bland den bästa veckan i mitt liv. 
 

skrivaskriva

Publicerad 2013-03-02 14:15:00 i Vardagsbabbel,

Hm, skrivinspirationen finns inte riktigt där. Då är det svårt att klämma fram filosofiska tankar om demokrati. Här kommer en bild på planerandet av projektet. Det som jag nu också ska knyta ihop i avancerade engelska termer.
 
Åh, är så trött, jag vill sova tills det blir måndag! Haha, nejdå, det är imorgon först. Jag ska träffa mina svenska friends Amanda och Victoria, britten Tim och kanske australienske James så det blir ju kul. Tänk va mycket goa hotell jag kommer ha världen över sen. Kul & Praktiskt. Karenkyrkan ska jag också till imorgon och då lär jag träffa en hel hop med människor som jag inte hängt med på länge så det blir ju också kul.
 
Såg en bra reklam idag, förstod inte vad det var reklam för för resten stod på Thai, men det jag förstod var; GIVE 100% LIVE 100% tycker att det stämmer ganska fint. Ska man leva fullt ut måste man satsa också. Nej nu måste jag ta och skriva lite, ska nämligen höras med min fina vän som befinner sig 12timmars tidsskillnad bort nämligen Malin i Ecuador! Ha de!
 

Chiang Mai

Publicerad 2013-03-02 10:53:15 i Vardagsbabbel,

Nu befinner jag mig i ett svettigt Chiang Mai. Har varit på resande fot sedan 7 imorse och landar nu i hemmet här (16.46). Har dock fixats mycket och det känns alltid bra i magen. Handlat in nödvändigheter på marknaden och supermarket. Ikväll blir det slapp, upppackning och skriva på uppgifter till skolan. Projektrapport och en uppgift om demokrati. Ska vara klart någon dag efter min semestervecka och för att inte ha det överhängandes är det bättre att få det gjort nu. För jag ska vara precis sådär vuxen och inte svara i telen och inte kolla mailen, kanske till och med fixa tillbaka studs, jag-är-på-semester-med-världens-bästa-och-vill-inte-missa-en-sekund.
  
 

färdigpackad

Publicerad 2013-03-01 16:45:00 i Vardagsbabbel,

Är nu färdigpackad, känns sorgligt att lämna byn och människorna här. MeYo har börjat samla pengar för att komma och hälsa på och ikväll har han varit ledsen och försökt övertyga mig om att stanna! Lillplutten, kommer sakna honom.. Vet ju dock att jag kommer tillbaka hit, dels nu och dels igen senare. Den här platsen har hamnat i mitt hjärta och då försvinner den aldrig. Vi åt lite svenskinspirirat hejdå snacks som tröst, banan som vi doppade i smält marabouschweizernöt  och surisar (blåa och rosa flaskor ni vet) från svea rike. Riktigt gott kan jag lova.
 
Samtidigt är så himla pirrig och glad i hela kroppen för att på måndag får jag träffa den jag saknat mest under hela vistelsen här!! Nu ska jag sova, upp tidigt imorgon för att åka till Chiang Mai. Får lifta med James och hans vänner, snällt. Sen blir det massa att fixa saker när jag kommer till storstan men mer om det sen. Ta hand om er. Gonatt.
Linneas bild. 
 

vilken pang dag

Publicerad 2013-03-01 14:20:35 i Vardagsbabbel,

Håll i hatten vilken pang dag jag haft idag! Det har gått i hundra åttio från 6.30 tills nu, 20.00. Men oj va kul, och oj va bra det blev och samtidigt himla skönt att få andas ut. Och då inse att imorgonbitti kl 7 åker jag här ifrån. Visst kommer tillbaka och hämtar det sista, men det är om dryga två veckor, inga kids finns det då och jag kanske har fem-sex dagar bara. S.J.U.K.T. 
 
Ska berätta om min stora dag! Började med dagliga promenaden, frukost med MeYo och sen gick jag till skolan. Fixade och pratade med lärare för att se att alla var med på noterna. Vid 9 skulle jag dansa och trots otaliga checkar med ljud och timmars fixande från min sida så krånglade ljudet. -.- orkar inte ens bli trött. Teknik är inte min grej. Dock löste det sig och vi kom igång med mitt friskis pass. Barnen verkade tycka att de var kul, fick ny energi när Gagnam style kom på, så det var väl ett bra låtval! Sen hade alla lärarna lektion en timme med materialet jag skrivit ihop. Var kul att gå omkring och fota och se hur var och en hade gjort det till sin grej. Sen var det sopsortering på schemat. Alla barn fick platshandskar och vi plockade skräp på skolgården och i hela byn. Blev många fulla sopsäckar som far till Chiang Mai i helgen. Kul att se deras stolta ansikten när de tömde ner vad de hade hittat i de olika säckarna. 
 
Vid det laget var vi ikapp i min fina tidsplan igen, men alla behövde en rast. Dom är inte vana att ha det så intensivt. Så det blev lunch med närproducerad mat. Efter det drog BIG GAMES igång. Som en stor klasskamp, sex stationer, sex klasser. Tävlingarna var alltifrån att gå skottkärra, förflytta vatten, källsortera på tid till att skriva en sång. Det var bra att vi tog det efter lunch. Behövdes energi för att orka med att springa och leka så mkt, plus att det drog ut på tiden. Men kul hade dom och lärde sig kanske något på kuppen. Man kan ju hoppas. Sen fick alla lagen uppträda med sången/hejjarramsan de skrivit och pris (30st tandborstar) delades ut till den vinnande klassen. Jag höll ett litet tack- och hejdå tal och fick massa kramar och vipps så var det slut. 
 
Glad och trött åkte jag med James (australienaren som också volontärar i skolan) och MeYo till James by där som har en sjö. Det badet behövdes. Vi fick skjuts hem av hans familj och nu har jag precis ätit middag och ska börja packa och hinna umgås med fina familjen här. Ta hand om er vänner, glad fredag.

Om

Min profilbild

Helena

Just nu befinner jag mig i Mexico på utbyte. Tanken är att jag ska plugga statsvetenskap och spanska. Jag har en dröm om att få möjligheten påverka andra människor i en positiv riktning, kunna förbättra den här världen och sätta avtryck. En vacker dag ska jag rädda världen. Du lever nu. Du har ett liv här, varje dag och varje stund är en ny chans att göra något bra av ditt liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela