Helena

Våga lev din dröm

dancing in the moonlight

Publicerad 2013-02-28 09:17:00 i Träning,

Nu har jag haft mina sista normala lektioner på skolan. Oj.
Just nu dansar jag så att svetten rinner inför min sista insats imorgon. Hihi, här är på hostelet igår.
my life my swag.

(snyggt att dansa i flipp flopp)

kompisar

Publicerad 2013-02-28 03:33:58 i Vardagsbabbel,

Den här lillplutten hatade mig i början. När han såg mig så skrek han och sprang, kom jag nära försökte han sparka på mig. Jag brukar inte ha den tendensen på barn. Nu har vi dock blivit lekkompisar och det uppskattas. 
 

ego

Publicerad 2013-02-28 03:25:00 i Vardagsbabbel,

Finns ju inga speglar så ser på bilder nu från Linnea att bl.a. mitt hår har blivit längre! yeeee! Här är en avslappnad hängbild från hostellet igår. -Livet som volontär är gött, du har softa kläder och hänger på träbänkar känslan är det vi ville få fram. Lyckats? 
Idag väntar min sista dag på skolan och hostell. Vemodigt. Men ska göra något bra och kul av de sista timmarna! Sen får man ju inte glöma mitt mega projekt som är imorgon på skolan, så lätt blir dom inte av med mig! TAGGA! 
 

teacherr

Publicerad 2013-02-27 16:35:00 i Vardagsbabbel,


MIn härliga  åk 4 idag och jag men min illa rudolf näsa. Glada var vi iaf.
Foto; Linnea Gullholmer, Equmenia
 
 
 

happihappi

Publicerad 2013-02-27 16:31:57 i Vardagsbabbel,

Har Linnea från Equmenia här och det är gött. Härligt att prata svenska, härligt att få reflektera kring allt och diskutera. Har haft riktigt bra lektioner hela veckan hittills och jag är så tacksam! Håller på som en tok med mitt stora slutprojekt till skolan och det tar all ledig tid! Det här är sista veckan jag undervisar och leker på hostellet, känns så sjukt, intensivt och lite sorgligt. Samtidigt kan jag inte sluta le när jag tänker på att om fem dagar kommer toppelito hit!! WIIHA. Mitt liv är så bra nu. PEACE och gonatt världen!

färgglatt ska det vara

Publicerad 2013-02-25 15:14:28 i Vardagsbabbel,

Blommor får mig att tänka på Solvalla, mitt goa sommarjobb (inte förra sommaren men de två somrarna innan det) Vad ska jag göra denna sommar, och till hösten? Var ska jag bo, ska jag plugga eller jobba? Det här är frågor som kommer upp allt oftare, tycker det är kul att tänka och fantisera, men jag tycker också att det är kul att ha en aning. Haha. Kära nån. Det visar sig väl med tiden antar jag. Tack och godnatt.
 

avslut

Publicerad 2013-02-25 15:05:00 i Vardagsbabbel,

Den här lilla killen är så bra på att få mig att må bra. Han är så himla snäll, lillplutten. När han ser att jag är irriterad eller fundersam så förklarar han och uppmuntrar, idag berömde han mig för att jag hunnit med så mycket. Hur kan en elvaåring uppfatta sånt? Han har börjat samla pengar till att åka till sverige också. Har inte hjärta att berätta hur mycket det kostar... Ikväll fick han dock agera danselev, men han skrattade mest och jag svettades. Kul hade vi i alla fall!

Är som sagt färdig med låtlistan, nu har jag gjort ungefär halva koreografin. Kulkul. Har också läst klart allt jag ska göra i GlobalRespect inför nästa uppgift som är om demokrati. Vi ska skriva om demokrati i landet vi befinner oss i utifrån något plan (hela landet, i staden/byn, i organisationen; kyrkan/skolan eller personplan) Klurigt. Jag funderar på att skriva om den oskrivna odemokratiska lagen/normen att männ är bättre och bör visas mer respekt än kvinnor. För det är något jag påminns om varje dag. Vi får se.
 
På hostellet var det förresten inga barn, så gött egentligen att jag liksom får reda på det när jag går dit och ska vara där. Nu är jag så van så kände det ju redan på mig att de inte skulle vara något idag. Men ni förstår slappheten, sabaisabai. Skulle vara så skönt om sverige också kunde varva ner lite. Jag kommer känna mig som en sengångare i hjärnan!
 
Ikväll ska jag sova riktigt tidigt, blir ju trött av att gå upp 5.30 och skutta omkring! Ser fram emot min yougurt och jordgubbsfrulle imorgon! Hihi! Hejdå från sengångaren i hjärnan, ta hand om er fina vänner. Njut av era dagar som ni får. Imorgon kanske allt bara stannar, vem vet? Puss och hej!
 

färdig

Publicerad 2013-02-25 10:46:00 i Musik, Träning,

Listan är klar. 27 minuters musik på USB minnet. Upplagt som en värmupp, en upptempo. En första strech och en styrka. Gagnam style blir mest spring och knas och sen två avslappning/strech.
 
 
-Grace Kelly, Mika
-D-D-Dance, the Royal Concept
-Love on Top, Beyoncé
-Don't yoy worry child, Swedish House Mafia
-Gangan Style (alla älskar den här okej, dom kommer vara glada)
-Payphone, Maroon 5
-Circle of life, Lion King
 
Om det nu inte fungerar imorgon när jag ska testa den på skolan,.. ja, haha. då dödar jag usbstickan.

Doi Inthanon

Publicerad 2013-02-25 10:33:17 i Vardagsbabbel,


Fint. Molningt. Kallt. Högt upp. Om ni trodde att vi gick upp, eller ens klättrade det minsta har ni fel. Så går det inte till här i Thailandet.

Fina familjen jag har här. Alla samlade pga den där karenhögtiden i lördags. Från vänster; Pappan Adjan JanTip, storebror, lillebror MeYo, storasyster Kitty, mamma PiiDiJay och jaa, hoppla ha farangen (vitingen, som alla envisas med att kalla en) Tycker om dom gör jag i alla fall, är så glad att jag hamnat hos dom.
 

mormors blommor

Publicerad 2013-02-25 10:16:00 i Vardagsbabbel,

Fanns uppe på Doi Inthanon. Tänkte direkt på mormors fönsterbrädor i köket som är fulla av dom här lila blommorna. Fina mormor, henne och morfar ska jag hälsa på en massa när jag kommer hem. Ta vara på tiden som är kvar.

jobb i svett

Publicerad 2013-02-25 09:54:00 i Vardagsbabbel,

Det är verkligen inte mysigt att sitta framför datorn när det är såhär varmt. Håller på med nedladdningar av låtarna jag bestämt mig att använda till på fredag, tar en himla tid och internetstickan kommer snart vara tom! Och jag är då verkligen inte tecknikens underbarn, jag har sagt det förr, för att det är sant. Har hållt på hela dagen med att försöka få ner 7 låtar på ett USB!!!! 
 
Annars idag har jag promenerat på morgonen, tvättat en massa tvätt, hängt med MeYo (tydligen var det ingen skola idag) och vi hade picknincklunch med lite nudelsoppa jag gjorde, jag börjar bli scillad på deras mat! Bara att ha i en massa chilli så är det -mmm aroy aroy! Sen har jag förberett dans för hostellet ikväll, om nu barnen är där, återstår att se. Ska innan dagen är slut även göra danserna till musiken på fredag, har ju inte ens börjat med det (!!), planera lektioner för imorgon och hostelbesök i övrigt ska jag också göra. Imorgon kommer Linnéa från Equmenia (sverige) hit till Nong Tao, även om jag aldrig träffat henne annat än på skype ser jag fram emot det mycket! 

Har laddat upp bilderna från Doi Inthanon, här har vi någon konstig tjej på ett högt berg. Fler, förhoppningsvis bättre bilder kommer! 

Doi Inthanon

Publicerad 2013-02-24 12:39:00 i Vardagsbabbel,

Idag har jag varit uppe på Doi Inthanon, Thailands högsta topp, 2500m. Kul och kallt var det och bränt mig på näsan har jag gjort så regält att jag ser ut som Rudolf. Nu kanske dom börjar förstå varför jag vill vara lika brun och fina som dom är.
Nu ska jag ta tag i lite skolprojekt, läsa och leta musik till på fredag. Sen ska jag leta musik till hostellet imorgon också, så det blir ett himla letande. Senare kommer nog lite bilder upp från idag! Stay tuuned. Pussar från rudolf. 

right now

Publicerad 2013-02-23 15:23:00 i Vardagsbabbel,

Har hela huset fullt av släktingar från när och fjärran så jag och MeYo ska sova i mitt rum, nu har vi det mysigt och MeYo har sina coola glasögon på sig, jag med. GOOONATT VÄRLDEN!

jordbuggsvin

Publicerad 2013-02-23 15:12:34 i Mat,

Verkar inte riktigt ränas som alkohol, för de dricker de verkligen inte! Smakar ju bara jordbubbar = saft? Upplyste dock MeYo innan han skulle smaka att det är 6.7% alcohol. 
 

karenfest

Publicerad 2013-02-23 15:04:00 i Mat,

Stickyrice, kött i massor och jordgubbsvin. Här känns det när det är fest i matväg till skillnad från i sverige där vi alltid äter lyx. Här är det det ris ris och ris som står på menyn, idag har jag ätit gris, kyckling och fisk och räkor.fest.Här ser ni kycklinggryta, och gristarmsröra.När man slaktat något använder man allt. Vi dödade en kyckling och kokade den hel. Sen högg vi upp allt i delar, huvud fötter inälvor adderade massa chilli och grönsaker och grytan är klar! Blir att man sitter och gnager, gott. Meeen gris tarmarna smakar ungefär som sega ringar av fett, tänk så.

Glad MeYo. Har verkligen blivit en extra lillebror. Kommer sakna honom.
Det har varit fest i hela byn idag. Är en familjehögtid och familjer samlas från olika byar hos sina morföräldrar för att fira tillsammans. Så när vi har gått omkring så ropar alla ame ame (ät ris ät ris) och så går man in och äter ännu en gång. Ganska likt sverige, man ses och äter tillsammans. Sen får man vit tråd lindad hunt sin handled för lyckönskan i sitt liv. Har typ armarna fulla av vit tråd och hoppas på ett bra liv alltså. Imorgon ska vi till Thailands högsta topp, kan ju hoppas att jag inte ramlar ner till exempel,.. haha! Ha de!
 

underbara barn

Publicerad 2013-02-23 11:33:18 i Vardagsbabbel,

Fick en underbar fråga av ett barn som verkligen visar hur svårt det är att förstå andras kulturer.
Mötte henne på vägen och frågade om hon hade ätit kaaonio (sticky rice) eftersom det i princip är det enda jag gjort idag (mer om det sen). Det hade hon dock inte. Hon frågade om jag tyckte det var gott, och det tycker jag såklart. Jag sa att jag kommer sakna det när jag åker till Sverige, för det har vi inte där. Hon blev helpaff, då sa jag att vi inte använder chili heller. Hon stod och tänkte ett tag, sen frågade hon om vi hade blommor i Sverige. Då var det min tur att tystna.

Tänk vad svårt det är att förstå,. Hon kan ju inte ha en aning om hur det är i Sverige, hur skulle hon kunna ha det? Hon har bott i bergsbyar i hela sitt sjuåriga liv, kanske inte ens åkt till Chiang mai, ingen tv inget internet. Jag har ju berättat om hur kallt det är och om snön. Ja, då är det ju inte så konstigt att hon undrar om vi ens har några blommor. Sverige alltså. Tycker att barn gör saker så enkelt. De behöver inga begrepp och termer, undrar dom så undrar dom. Tycker dom något så säger dom det. Gick därifrån med ett leende på läpparna.

scoutdag

Publicerad 2013-02-22 16:25:00 i Vardagsbabbel,

Idag har jag rört på mig mycket! Då blir jag glad! Idag hade barnen nämligen en scoutdag, för mig som aldrig varit scout så blev det ju extra intressant att försöka tänka hur scouterna är i sverige och jämföra när jag inte vet! Haha! Vi vandrade iaf ut i skogen, barnen var indelade i lika grupper och gick till olika stationer, under eftermiddagen så höll jag  en av lekstationerna. Mycket spring och skrik och skratt, var heltrött och glad. Barnen här klagar verkligen inte om de gör sig illa. De fick springa stafett med ihopknutna fötter två och två. Endel ramlade verkligen på nästan gång på gång. I sverige är jag nästan säker på att de skulle börjat lipa och ge upp. Här barra skrattar de och ramlar igen. Gött.
 
Nu sitter jag nerbäddad, har blivit kallare igen då ett storregn svepte in och kylde ner allt. Igår pratade jag med fina elvira och idag med fina toppsin. Känner mig glad och nöjd, lite knas att jag snart ska hem bara. Nong Tao kommer alltid att vara ett av mina jordiska paradis. Tillsammans med utö och lugnet bl.a. Endel platser gillar man bara mer än andra. Så jag kommer att komma tillbaka hit i mitt liv. Garanterat. Nu ska jag sova, imorgon har jag min lediga dag. SOFT! Då blir det ju karenfest också, hej och hå, håll i hatten! 

stickyrice

Publicerad 2013-02-22 16:15:36 i Mat,

Har nu fått vara med om hur karenerna tillverkar sitt godis. Sticky rice, (såklart, allt dom äter är ju någon form av ris) eller karenpizza som någon en gång översatte det. Här är ett steg i proccecen. 

Och ja, liknar mest kobajs, smakar dock inte som det. Imorgon är det nämligen någon stor högtid så i eftermiddags var alla i full fart med att tillverka denna festliga rätt som man äter med söt creme. Vi har även köpt in två hönor som vi ska döda imorgon och äta upp. Har aldrig sätt det, haha, får se hur jag reagerar! Rispizzan är iaf god. 
  
 

dagen som gick

Publicerad 2013-02-20 15:39:17 i Vardagsbabbel,

Idag har jag promenerat innan frukost i morgonkylan och undervisat åk 4. Efter lunch hade jag ett möte med alla lärare och ledningen, jag pratade på thai i ungefär en timme om sustainable development dagen som är nästa fredag! Woho, bitana börjar falla på plats och ansvaret sprids ut på alla, yeah. Det jag nu egentligen bara ska hålla i, förutom alla trådarna, så är det en halvtimmes rörelse pass med hela skolan på morgonen! Så just nu sitter jag och väljer musik. Blir lite friskis-aktigt och kanske någon lek. Nej men det känns riktigt kul med projektet!
 
Efter det planerade jag för morgondagen, skrev lite på skoluppgift och sen var jag på hostellet. Riktigt lyckat idag! Lekte flaggan, vilken höjdarlek! Flaggan och pepparkakskull, sen sjöng vi lite också, för det har dom frågat efter. Började sticka också, haha, hostellmamman lärde mig ett nytt sätt, spännande. Tror att jag håller på med en mössa, men är inte riktigt säker. Inge vidare fint garn, men kul ändå. Nu ska jag sova, och njuta av dagen imorgon!
 
Här kommer tänlvärt citat, läste det på Bellas blogg, dock är det Dalai Lama som talar (bra blogg, titta in - http://isabellemariachristina.blogspot.se )
 
Människan offrar hälsan för att hon ska tjäna pengar.
Sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan.
Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet.
Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden.
Hon lever som om hon aldrig skulle dö.
Och så dör hon utan att någonsin ha levt.

håkan är poesi

Publicerad 2013-02-19 15:52:00 i Musik,

 
När jag åkte Burma och tillbaka i lördags fick jag höra en låt jag aldrig hört förr. Det dom aldrig nämner. Lyssna, tänk och njut. 
(vet inte hur kvalitén är alls i detta ljudklipp, mitt internett är för knackigt för att jag ska kunna playa, lyssna på spotify garanterat bra upplevelse!)

filmjölk

Publicerad 2013-02-19 15:43:00 i Mat,

Kokade yoghurt innan jag åkte till Nong Tao som jag tog med mig på resan. Dock blev ju resan som ni vet längre än planerat, så yoghurten har förvandlats till fil!! Det har jag dock inte haft sen i november, så jag njuter för fullt!

tralala

Publicerad 2013-02-19 10:46:00 i Vardagsbabbel,

Åh. Det här var ju de bästa lektionerna hittills (förutom pysselalla<3sdagdå). Åk 1 ballade inte ur förens de sista fem minuterna, vilken framgång. Det här med vokalljud var verkligen en höjdare (tråkigaste ämnet hittills enligt mig, men tydligen inte) Haha, nej har nog mer att göra med upplägget. Hålla dom sysselsatta, inte för enformigt. Hitta flera sätt att lära samma sak, är lite så jag försöker tänka. Alla lär sig ju på olika sätt. Se, lyssna, göra själv. Jag blandar med rita, skriva, prata högt, springa runt och leka och sjunga. Oftast kaos, lyckat idag. Kul. 
 
Nu har jag rättat lite steciler, de ritar så fint dom små skruttarna. Planerat morgondagens lektioner och veckans hostell besök. Fått två nya uppgifter i skolan som jag tagit tag i. Och så planerar jag för stora Sustainable Development projektet som är nästa fredag. Imorgon ska vi ha möte med all personal kl15. Undrar om de kommer förstå något, återstår att se. Nu ska jag leka lite, idag blir det tunnelkull, och fotbollsbrännboll. Haaa, de!

helgen som gick

Publicerad 2013-02-19 03:22:00 i Vardagsbabbel,

Tiden i Chiang Mai gick i rasande tempo. Jag var överallt och ingenstans men han fixa med allt jag skulle hinna med och träffa alla jag ville träffa. Börjar inse att det inte är så långt kvar här i Thailand. Sjukt knäppt.
 
Konserten den 14e gick i alla fall jättebra, kidsen var verkligen duktiga och jag tror att dom tyckte det var kul att få komma till en storstad med mycket folk. Resan till Burma gick bra och jag fick ytterligare 60 dagar. Skönt. Tack för alla som tänkt på mig för den resan. Alltid lottdragning vid gränsen hur många dagar man ska få. Efter min 8 timmars bussresa fram och tillbaka åkte jag till PwohKaren hostellet och hängde med mina fina vänner där, sov över och firade gudtjänst med dom. Sen åkte några av oss, Tijor, Min och Yen, för att vara exakt och badade! Himla härligt, jag agerade simfröken. I Sverige är det ju självklart, men här kan nästan ingen simma! Söndagkvällen spenderade jag med Amanda. Åt italienskt på restaurang, Så. Sjukt. Gott. Avslutade med fruktsallad och film hos henne (och massa godis) tillsammans med två av hennes vänner. 
 
Gårdagen spenderades resande. Igen. Började vid halv elva från Amanda. Röd song tao för att ta mig till gul song taosom tog mig till ett ställe som heter BanKat, där ifrån skulle nästa song tao ta mig till Nong Tao kl 1. Var i BanKat kanske vid 12, fick reda på att den som skulle till Nong Tao då inte gick för ens kl 4. Jahapp, blev att vänta. Några vänner till familjen här kunde dock komma och hämta upp mig vid 3tiden, men det blev ju lite längre resande än vad jag tänkt mig! Blev sedan ett kärt återseende med fina familjen jag har här, hade med mig lite mat och små presenter som de blev så glada över. Sen busade jag och MeYo mest hela kvällen och jag känner att det här är helt rätt ställe att vara på. 
 
Har fått två fina brev också. Ett precis innan jag lämnade Chiang Mai, alla hjärtansdag post med en mjuk marabou mjölkchoklad (inplastad, tur!) och många fina ord. Och sen fick jag ett hit, det var helt dammigt lerigt och tillknycklat, men ett vykort från familjen har lyckats ta sig hela vägen hit till Nong Tao! Fantastiskt! Nu ska jag sätta fart, ska till skolan och kopiera upp dagens stenciler som jag har gjort, vi ska öva på vokalljuden. Hihi. Ha det fint alla!

århundradets bild

Publicerad 2013-02-18 16:07:00 i Vardagsbabbel,

Vilken alldeles underbar bild som jag precis upptäckte! Här ser ni ett gäng goa vänner, en tidig kall morgon i bergen, utanför skolan där Tijor växtre upp. Pyjamaserna är fortfarande på och humöret är på topp. Jag har min fina stickade Thailandsmössa kortet till ära. Från vänster: Pi MIn, Pi Tijor, Nong Helena och Pi Yen. Det är alltså jag som är lill pluten i gänget. (nong) 

dessa knän

Publicerad 2013-02-15 17:26:00 i Mat, Träning,

Träningen har sina effekter på mina usla knäleder. Nu kan jag inte gå normalt, igen. Har gått så himla fint att promenera varenda dag i två veckor, har verkligen förökt att bygga upp muskler runt knäna och öka promenadlängden stegvis. Så skulle jag ut och springa i morse, och som ett litet brev på posten har jag nu så ont så jag haltar mig fram. Och så var det med det. Imorgon blir det vilodag, ofrivillig men nödvändig. Ska sitta på buss till Burma för nytt visum så har inte så mycket val. Har tryckt i mig halva påsen med surisar, den andra halvan lär dejta mig på bussen. Tillsammans med lite papaya, youghurt och grovtbröd med fillaost. Lyx att unna sig när man är i storstan. Nej nu är det dags att sova. Här kommer en söt varelse som jag fotade på nyårshelgen i en by som jag inte minns namnet på. 
 
 
 

underbara post!

Publicerad 2013-02-15 12:47:00 i Vardagsbabbel,

GIssa om jag blev glad!! Kom precis hem efter en dag som bestått av springrunda och lite styrka, dansande i två timmar på new life och nu simning med familjen. Helslut och helglad. Godaste godiset, som verkligen inte finns här! Bästa familjen!!

pepp

Publicerad 2013-02-13 16:07:00 i Vardagsbabbel,

Pepp inför konserten imorgon! Först ska jag ha pyssel i skolan med åk 4 och 2, sen vid två tiden åker en fulllastad bil till chiang mai. Ska bli kul att träffa vänner där ifrån och äta lite annat än ris. Ska dansa på New Life på fredag och förnya visumet i Burma på lördag. Ska handla in allt som behövs för projektet och gå i kyrkan på söndag och sen kommer jag tillbaka hit på måndag! Intensiva dagar, längar efter pasta som jag har köpt in... Haaa de! (imorgon ska jag upp 5.30, woop woop!)

Pyssel

Publicerad 2013-02-13 09:15:29 i Vardagsbabbel,

Imorgon är det alla hjärtans dag och jag ska pyssla med barnen på skolan! Har du tips på alternativa hjärtpyssel med papper, VÄLKOMMEN!!

fastan är här

Publicerad 2013-02-13 03:25:00 i Vardagsbabbel,

Idag är första dagen i fastan. Därav bilden på hostelgrisen (?)
Fastan innebär att man ska avstå från något och fundera på vad det viktiga i livet egentligen är. Avstå från något du tycker känns självklart. Ta bilen, äta kött, använda internet, snooza alarmet. Anta utmaningen. Bestäm dig för något som du brukar göra, gör inte det, sätt upp en tidsgräns, en vecka, en månad. Och så tar du mer tid för att fundera på vad som verkligen är viktigt i livet i stället. 
Själv ska jag med start imorgon gå upp en timme tidigare, 5.30 och gå på morgonandakt som hålls varje dag. Mer tid för tankar, böner och lovsånger i mitt liv! 

Nong Tao Hostel

Publicerad 2013-02-12 15:22:56 i Vardagsbabbel,

Fina barn som städar varje dag, lagar mat, gör läxor och duschar själva. Lägger om sår och diskar. Sover 7-9 stycken på en yta som är lika stor som ett svenskt barns egna rum. Inga möbler finns, inga  speciella leksaker (några fotbollar), man sover och sitter på golvet. Mat har dom dock, skola får dom få i, kläder har dom som är rena men inte hela och de åker hem varje helg till sina föräldrar, i alla fall nästan alla.
I förra veckan fick en tjej ett brännsår av kokande vatten. Hela underarmen såg ut som en bränd bakad potatis. Helt uppfläkt och frasig, svart, blodig och varig. Stog tafatt och tittade på när hon och hennes kompis spräckte stora varblåsor och hälde salt i såren. Fick ungefär lika mycket uppmärksamhet som ett myggbett skulle fått av ledaren i sverige. 
 
Ibland är det lätt att glöma att dom är barn. Fast det kommer fram när den blyga artigheten rinner av. Härliga suuuperpinsamma samtal om flick- och pojkvänner och vänligt skratt när jag är så dålig på att göra allt det som dom kan av bara farten. Som att äta chilli mata grisen, eller rensa ris. Idag hade jag en härlig stund innan maten när jag satt och målade med mitt genomskinliga nagellack på allas händer och tår. Färgat får dom nämligen inte ha, men ack så vackert dom tyckte att täcknagellacket var. Bra inköp, H&M, 18kr eller något. Det kommer lätt att stanna här när jag åker, tillsammans med mitt lilla apotek som är väl använt där redan!
 
 

nu är det kväller

Publicerad 2013-02-12 15:06:21 i Vardagsbabbel,

Känns bättre nu när jag fått leka lite. Repa sång och dans gick bra också. Nu har vi bara en kväll till att repa, sen åker vi till Chiang Mai och den stora konserten vi ska vara med på så vi ligger i hårträning! Men det är kul att ha mål att sträva mot!
Har tänkt på att jag tycker det är roligt med projekt, att planera och tänka ut hur det ska funka. Håller på med ett stort i skolan nämligen. Ska ha en "Sustainable Development Dag" med hela skolan, åk 1-6. Min idé - jag ansvarar. Stort lass men himla kul och spännande. Idag gjorde jag klart schemat för dagen, igår skrev jag ihop allt lektionsmaterial som jag ska gå igenom i nästa vecka då ska vi ha ett möte med alla lärare och ledning. Och veckan efter det smäller det. Krångligaste just nu är nog språket. Dock kan en lärare hyfsad engelska så jag ska gå igenom allt med henne imorgon så att hon kan översätta ordentligt på mötet.
 
Tanken med dagen är att barnen ska få en större förståelse och att det ska väckas nyfikenhet för vad hållbar utveckling är. Den globala uppvärmningen och den egna hälsan är de två stora ämnena för dagen. Inom det har jag bakat in bilkörning och koldioxid halten, värmen som stiger och isar som smälter, sophantering och vattnetskretslopp och att borsta tänderna och tvätta händerna. 
 
Schemat ser ut som följande:
9.oo-9.3o Movments
9.4o-10-4o Sustainable development lesson
10.45-11.45 Clean the school yard and the villgae and recycle together
11.45-12.00 Big Games. 6 stations with competisions about the theme.
12.oo-13.oo Luch
13.oo-13.3o Presentation of all the Teamsongs (that was made in the BIG GAMES) And presentation of the winner
Continure normal lessons.

Nu fick ni veta endel vad jag har klurat på det närmaste dagarna! Nu har jag tagit en iskall dusch och sitter nerbäddad. Ska försöka få lite mer sömn inatt är tanken! Är så tacksam att jag bor här och just här. Barnen på hostellet är så himla fina. Min familj här är så fin, naturen är fin och dom på skolan ger mig som sagt fria tyglar och litar på mig. Nu ska jag snart sova, imorgon ska jag ut på min dagliga powerwalk, fast innan frullen tänkte jag! Då hinner jag planera lektioner efter! Ta hand om er alla! 
 
 

Full rulle

Publicerad 2013-02-12 10:39:00 i Vardagsbabbel,

Nu var det full rulle igen. Trött efter dålig sömn också. Och en väldigt babblig åk 1 idag... Men nu har jag rättat, planerat och skrivit på ett stoooort projekt. Berättar sen. Nu ska jag leka och sjunga och dansa. Hoppas på ny energi.

.

Publicerad 2013-02-11 03:29:17 i Vardagsbabbel,

Längtar. 4emars, lalalaaa. Nu ska jag ta mig ut och promenera för att sedan planera. 

knäckebröd

Publicerad 2013-02-11 02:42:00 i Mat,

Idag festade jag på knäckebröd och räkost till frukost. Lyx att få en måltids paus från det eviga riset.

2 i 1

Publicerad 2013-02-11 02:21:01 i Träning,

2 i 1 tips. Älska effektivitet.
 
Jag har en tendens att få överbelastning i muskler kring knäna. Hände första gången förra våren när jag började träna fett mkt från ingenstans och efter det måste jag vara mycket mer försiktig. En övning för att bygga upp muskler kring knäna, utan att belasta knät när du gör övningen är att göra "tå knip". Stå helt vanligt och knip in tårna under foten. Jag har börjat göra det när jag borstar tänderna. 100 st är lagon för att det ska kännas regält. Jag har dessutom tendensen att borta tänderna i 20 sekunder och sen tycker jag att det är lagom. Så det blir ett perfekt sätt att dra ut på tandborstningsprocessen som för övrigt är en sjukt billig försäkring för att slippa betala tandläkare! Så here you go, två flugor i en smäll för bättre hälsa! 
 

söndag

Publicerad 2013-02-10 15:52:54 i Vardagsbabbel,

Har haft en bra dag. Start med worship i morgonkylan innan frukost vid sju, sen går alla hem till sig och riset är precis färdigkokat. Sen åkte vi ut på utflykt till en annan liten by, invigning av en kyrka. Ganska långrandigt när man inte förstår ett ord på ca två timmar. Haha, livet som volontär. 
Häng här hemma, körde min dagliga powerwalk, ja börjar bli en vana nu. Jag gillare. Efter middagen så kom det över lite folk och vi samlades i köket runt elden, satt och sjöng lovsånger jag vet inte hur länge. Det var så mysigt och fint. Tänker att på ett sätt är det så mycket enklare att göra kyrka på en sådan här plats jämfört med stockholm. Alla bor ett stenkast ifrån varandra och livet är så mycket mindre stressigt. Känner mig ändå peppad att försöka få med mig lite av känslan här hem, till Norrmalm. 
Bilden därav att jag skulle pratat med brudarna idag och pojken, men ändrade planer på alla håll. Hade dock festligt värre för någon dag sedan när jag skypade med Kina, Frankrike och Sverige på samma kväll. Kan passa på att sova istället, vilken idé! haha. Hoppas ni har/får en fin söndag. 
 

lördag

Publicerad 2013-02-09 15:55:00 i Vardagsbabbel,

Vad har jag gjort mer än att äta denna dag det kan man fråga sig? Inte mycket egentligen. Bylunket råder och man tar allt som det kommer. Har pysslat med lite allt möjligt, inrett duschen, målat naglarna, plockat och ätit kilovis med jordgubbar, powerwalkat (tur det) och fiskat.

Jaa, tror ni att vi fock något napp i den när lila kladdiga pölen?

Har tänkt på vad jag vill göra till sommaren och hösten utan större framgång och tänkt på två fina oförväntade möten jag hade igår. Ett var när jag var när jag gick bygatan fram. Klockan var väl runt fyra snåret och skolan hade slutat. Då hör jag Pi HELENAAA! Och ser några tjejer ur klass ett, dom kommer springandes och är helt överlyckliga att se sin fröken. Det blir jag alldeles varm av innombords. Det andra mötet var senare på kvällen när jag skulle ha lite engelska med några vuxna. Hade lite annat att fixa med, var inte så jättepepp. Men jag blev så positivt överraskad. Dom små herrarna var så idoga med att vilja lära sig skillnaden i utal på TH och T och att kunna säga my "favourite sport is ..". Så söta. Längtar efter nästa gång de får tillfälle att komma över på lektion. 
 
Nu sitter jag i mitt myggnäi, nedkrupen i sovsäcken och ska sova. Ska svara lite på mail och se vad som hänt här på infranätet ska jag göra, sen är det tack och gonatt. Hoppas det är bra med er alla. 
 

smoothie de luxe

Publicerad 2013-02-09 15:37:00 i Mat,

Bara för att det kryllar av frukt princip gratis har jag råd att bara mosa ihop. Hitta en lite mer svergeanpassad smoothie längre bak i arkivet, april 2012. En favorit må jag säga, nyttigt och så himla gott mellis. (tips; köp arlas ekologiska vaniljyoughurt, känns ännu bättre i magkänslan då)
 

Kaffe

Publicerad 2013-02-09 15:32:54 i Mat,


Så var min favvidoft från bodyshop slut. Elvira, tack för de lyckliga stunderna. Dock tjänar nu den fina burken mitt Nescafé. Man tager vad man haver.
 
 

skönhetsideal

Publicerad 2013-02-08 12:32:59 i Vardagsbabbel,

Har tänkt på det här med skönhetsideal. Här i Thailand smörjer alla in sig med babypowder för att bli blekare. Alla krämer de använder är whitening och de har alltid på sig heltäckande kläder, fast det är varmt. De vill ju verkligen inte bli bruna. Tyckte det var helknäppt och jätteöverdrivet. Men inser att vi i sverige inte är mycket bättre. Vi använder brun utan sol, går på solarium, och så fort solen tittar fram knäpps skjortan upp, alla vill sitta i solen.
Jag skulle säga att båda parter är lite absurda och patetiska. Jag ingår i det också ja. Vi vill så hemskt gärna vara det vi inte är. Men j när hösten kommer, eller vi tar en dusch så är vi ändå dem vi alltid har varit, bleka/bruna. Men man känner sig ju så fräsh när man får lite färg. Bara att acceptera att man är patetisk alltså.. Haha. 

barnen i bullerbyn

Publicerad 2013-02-08 09:36:22 i Vardagsbabbel,

Ja det är lite känslan faktiskt.
En gata, väg, stig. kalla det var ni vill. Så ser det ut iaf. Nedanför är en del av köket. Disken, vattnet.
Här är våran "supermarket" som dom så fint kallar det, och bensinmacken.
En annan fin liten gata. Ja, såhär har jag det. I nästa vecka ska jag försöka ta med kameran till skolan och hostellet. 
 

matlagning

Publicerad 2013-02-08 09:26:00 i Mat,

Har använder vi aldrig buljong. Mortla ihop egen varje gång är det som gäller. Idag använde vi kanske 12 chilli, 20 vitlöksklyftor, citrongräs, lite orange rot och lite gul rot. Fisken fiskade vi upp ur en brunn bakom huset där dom tydligen föder upp. Och den smakar inge gott, så då behöver vi mycket chilli.

 

ledig dag

Publicerad 2013-02-08 04:21:43 i Vardagsbabbel,

Så himla gött känns det. Har verkligen haft full rulle, utan stress men alltid något att göra. Planera, laga mat, skolan, hostell. Blir skönt för min något hesa röst att vila sig i några dagar. 
 
Dagen är helt oplanerad förutom en engelskalektion vid 7 för några intresserade vuxna och kl 8 blir det plugg på skype med johan i kina. Annars en enda stor bubbla av vad byn och dagen har att erbjuda. Är sugen på att börja fota, kanske åker Dijay (mamman) till fältet, då vill jag hänga med, Adjan JanTip pratade om att han skulle bygga ett hus till en ny gris, jordgubbsfältet har jag inte besökt på ett tag. Promenera vill jag också göra. Tror det här kan bli en bra dag. 

kliv inte i leran var det som sa ja. Visdomsord. (?)

nytt

Publicerad 2013-02-07 16:43:00 i Mat,

Nya bilder finns nu på datorn, dock är timmen sen. Här kommer dock två från lite fiske i förra veckan. Vi fiskade räkor som blev vårat proteinintag den middagen, stekt i en ägg omelett. Närproducerat, japp. Imorgon är jag ledig. Då borde jag ha lite tid över för allmänt pyssel. Glad fredag.

Torsdag

Publicerad 2013-02-07 09:51:22 i Vardagsbabbel,

Har inte berättat om mitt projekt jag har med Hostellet här!
Den 14e (alla ♥ dag)ska vi åka ner till Chiang Mai med barnen och så ska vi framföra en dans var det sagt. Det har dock visat sig att det inte finns högtalare i mitt lilla Nong Tao, så dans går ju då inte att öva på. Dessutom kan bara 10-12 barn åka med för det är bara en bil som går, och mer än 10-12 kan man nog inte proppa in på ett flak och köra med i två och en halv timme..
Så blev till att tänka om, men det blir en bra lösning tror jag. Så nu på mina kvällar där varvar vi sång dans och lek. Sång på engelska som vi dansar till, wopido klurigt! Kommer alltid hem varm och med ett leende på läpparna. Barnen är så fina, och så små. 
Nu ska jag iväg igen, idag efter allt kämpande med engelska ord och lekar så ska dom få smaka på svenskt kvalitéts godis. Ahlgréns Bilar. (Gillar inte, så fassar ju fint) Ha det!

Text publicerad

Publicerad 2013-02-06 16:13:00 i Vardagsbabbel,

http://www.norrmalmskyrkan.se/halsning-fran-helena-rindborg-i-thailand/
Vad är ett hostell, vad är en karen? Klistra in länken i sökfältet och du kommer förstå, bilder finns det också! Är alltså ett brev jag skrivit till kyrkan som kommit upp på hemsidan! Kulkul, läsläs. Hej, igen!

morgonänslan

Publicerad 2013-02-06 15:53:01 i Vardagsbabbel,

Inte i Nong Tao men sama härliga morgonkänsla som jag pratade om. Bilderna är från mitt första bybesök med Tijor och Min, fina vänner dom där alltså.

goa rutiner

Publicerad 2013-02-06 15:41:44 i Vardagsbabbel,

En riktigt go rutin jag kommer sakna är morgonkaffet. Jag har på mig mina sockor, min storagråavarma flis, min stickade mössa och mina orange crocks. Promenerar iväg med min kopp nescafé ut bakom huset och ser solen gå upp i dimman på fälten. Så vackert fint och tyst. Tystnad är verkligen något jag uppskattar.
 
Speciellt efter en dag som denna. helintensiv och härlig, men ack vilken ljudvolym i dessa ekande klassrum. Dessutom har jag haft sång i varenda moment idag, båda lektionerna, leken på hostellet och så skulle vi sjunga på hostellet! Är alldeles hes, tekniken försvinner liksom i volymen som krävs, haha! Men det är kul, så värt är det! 
 
Har börjat klura på projekt jag ska göra med skolan också. Inom området Sustainable development, ska se om det går att ha något med det på skolan, vore kul. Annars kan jag kanske vrida det till att passa in i projektet att lansera New Lifes produkter på nätet som jag ändå har som plan at göra. Eller ha ett English camp med Tijor, vore också kul. Vi får se, känns kul iaf! Nu ska jag sova, är en liten trötter som sitter i myggnät nedstoppad i sovsäck här nämligen. Hoppas det är bra med er alla. HEEEJ

hejhejgladglad

Publicerad 2013-02-05 10:33:07 i Vardagsbabbel,

Supersnabbt inlägg, är väldigt glad.
1. för att Hostellet igår var så himla lyckat,
2. skolan idag gick bra och
3. toppelito kommer om mindre än en månad !!!! Ja ni hörde rätt, biljetter är bokade för både honom och mig. 4mars är ett datum att längta efter. Samtidigt ska jag dock njuta av tiden här. Klur. Jaja, nu ska jag iaf kila. Skriver mer om allt senare ikväll!
4. Blir glad av att se att folk läser. Ska bli så kul att träffa alla i april sen och få berätta live! PUSS

Om

Min profilbild

Helena

Just nu befinner jag mig i Mexico på utbyte. Tanken är att jag ska plugga statsvetenskap och spanska. Jag har en dröm om att få möjligheten påverka andra människor i en positiv riktning, kunna förbättra den här världen och sätta avtryck. En vacker dag ska jag rädda världen. Du lever nu. Du har ett liv här, varje dag och varje stund är en ny chans att göra något bra av ditt liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela