Helena

Våga lev din dröm

Nong Tao i lite bilder

Publicerad 2013-01-31 09:18:25 i Vardagsbabbel,

Har verkligen fotat urlite, blir så när jag vet att jag ska vara här länge. Här kommer iaf bilder på papaya, min lillebror MeJo, lite fält, motorcykel på bygata och sist men inte minst, något som meJo kallar Papricayang! Jag skulle kalla det pumpachips och bananchips. Är iaf hur gott som helst och plättlätt att laga! (ska lätt göra i sverige!) Vi har gjort dt flera eftermiddagar i rad, festligt värre.
Idag har min förkylning brutit ut ganska regält och känner mig sådär allmänt ynklig. Men har glatt volontärat i köket i skolan ändå. Åk6 från flera byar var här och skrev nationellt prov. Så massa lunch skulle lagas, alla ordinarie lärare och jag lagade mat. Mellan 9 och 13 höll vi på. Sen har jag sovit. Skrivit en text till kyrkan om min tid här som har överskridit halvtid!!! Say what?? Funderat på ett projektarbete vi fått av skolan har jag också gjort så att det knakar och nu ska jag börja packa. Ska ju med Tijor och Min till Mae Kota i helgen! Sova över natten i Chiang Mai och köpa lite nödvändigheter till mitt liv här ska jag också göra. Men nu har jag sölat länge nog och ni har fått en klimt av mitt lilla paradis här. Ha en fin helg, datorn stannar här, kan inte släpa på den, måste ha minimalisk packning! PUSS&HEJ 
Här är alltså MeJo och några kompisar som har lagat det utsökta snackset PAPRICAYANG!! (fråga mig inte vad det betyder, något på thai eller karen, eller en mix eller ett försök till engelska!)
 

jobb och jordgbbar

Publicerad 2013-01-29 09:49:55 i Vardagsbabbel,

Här sitter en nöjd och trött tjey på bambualtanen utanför köket. Kom tillbaka från skolan för ett tag sen, det var jättekul och blir en superutmaning. Undervisa engelska utifrån thai, med ett helt annat tänk hos eleverna, och en helt annan ljudvolym. Det dom är vana med är att skrika i kör det som frölken har skrivit på svartatavlan. Hoho jaja, huvudvärken ligger krypande och jag har konstiga blåmärken på benen. Men med lite ipren så blir det så bra så. Vädret är lite knas idag också, är inte så varmt (!!) och moln, vet inte när jag såg måln senast. Och så är det tryckande, som om det skulle börja åska, så antar att huvudvärken kommer därför det också. 
 
Vid lunch var det en liten 6åring som bor på hostellet som blödde jättemkt näsblod, hans händer, ansikte och hela hans tröja var blodig. Han satt och grät och försökte äta mat. Han hade en liten kompis som försökte trösta honom. Fanns massor av fröknar men ingenverkade tänka på honom, så då gjorde jag det. Jag vet inte om jag bröt mot regler men jag hjälpe honom att tvätta av sig blodet och få lite papper så han kunde stoppa det, även om dom säkert tyckte jag var konstig så var det värt det. Han var alldeles för ledsen för att sitta där och äta lunch i näsblod. 
 
Nu över till jordgubbarna! Mest äter jag ju ris här, (tack vare två canadensiska gäster har vi dock ätit fisk till riset, hallelujah!) MEEEN det finns bl.a. ett jordgubbsfält en bit bort och i söndags var vi där och hjälpte till att sortera jordgubbar. Man sorterar alla små och vita i en hög, medelstora och vita i en hög och stora och vita i en hög. I en hink lägger man alla röda, vilken storlek de än är. Och de får man äta upp, dem kan man inte sälja ändå! Så man äter och äter och sorterar och pratar och sen får man med sig en massa hem! Och varje gång jag går förbi så frågar dom glatt kiin strawberriii? Äta jordubbar? Åh så härligt! Jag kommer för en gångs skull ha förätit mig på jordgubbar innan midsommar i år! 
 
Nu väntar lite slappa dagar, de skulle tydligen ha studiedag/prov för åk6. Så ingen skola eller hostel på två dagar. Hihii, vad jag har det bra. Kan i lugn och ro planera nytt och på fredag ska jag åka till Mae Kota med mina kära vänner Tijor och MIn!! KUUL! Nu ska jag vila bort lite headache innan MeJo kommer hem från skolan, för du blir det inga lugna stunder! Fältet, motorcykelfärder, opperation tvätta hundarna, mer jordgubbar, vem vet? Haa det fiint alla vänner! PUSS

under hökens vingar pasa thai

Publicerad 2013-01-28 15:50:00 i Vardagsbabbel,

Idag har jag lyckats beskriva under hökens vingar kom, på thai. Är inte det en väldans bedrift? Fick iaf 35st 7-12 åringar att fatta galoppen och leka för fullt, fett stolt! Och oj va kul va hade! Så det är alltså känslan efter första hostellbesöket. Måndagar-torsdagar everyweek from now on! 
 
Imorgon börjar jag undervisa åk 4 och åk 1 & 2 i engelska! Lite ändringar, men fett kul med pyttisar! Blir kl10-11 med åk 4 tisdagar-torsdagar och kl13-14 åk 1 tisdagar och onsdagar, på torsdagar 13-14 åk 2. Svårt att veta med kunskapsnivåer, men hej och hå i det blå. Man kan inte vara bäst första lektionen, men andra? Supergirl here i come. Har ätit vattenmelon idag, för allas vetskap. Det var gott med variation till riset. Åh är så himla pepp på livet här! Vet inte hur jag ska försklara så att man förstår skillnaden. Men det är helt underbart här! Oooooch nu ska jag sova i kylan! Hejsvej på er.
 

bra helg

Publicerad 2013-01-27 14:41:00 i Vardagsbabbel,

Ojoj, vad jag trivs. Det är såhär det ska kännas och vara. Det här är idealet för mitt volontärarbete. Är så otroligt tacksam över att just jag har hamnat på just den här platsen! Har haft en guld helg. Ledighet och jobb är helt sammanflutet i detta liv. Man väver, pratar, jobbar på sin åker, ligger och sover, tvättar bilden, lagar mat, allt bara flyter ihop i en smet utan stress och ingen klocka. Man äter när man är hungrig och sitter framför elden när man är kall. Det enda som egentligen har en tid är kyrkan. Kl 7 idag var det en kortare andakt, sen gick vi hem och åt frukost, kom tillbaka vid tio och hade en längre gudstjänst och sen åt vi luch tilsammans. Eller först måste man ju laga den också, tillsammans allihopa såklart!
Har skypat sent jag vet inte hur många kvällar i rad med olika vänner och familjemedlemmar, igår patade jag visst med en häst. Har varit underbart men ikväll ska jag sova ikapp. Man går upp vid 6.30 här, även om solen precis gått upp och det är iskallt. Och imorgon börjar jag på hostellet!! Tjoohej va kul!! Hoppas det är bra med er alla, PUSS från en glad tjey på andra sidan jorden. ♥
 
 

lång dag

Publicerad 2013-01-25 15:54:02 i Vardagsbabbel,

Varför låter lång dag negativt i mina öron? Det  har varit en sjukt lång dag på ett positivt sätt! Så otroligt många nya intryck. Känns redan som att jag känner familjen hur bra som helst och under eftermiddagen har jag hunnit plocka papaya från träd och åka motorcykel med 10åringen som chafför. Jag har hjälpt till på deras lilla åker och lagat karenmat. Känner mig så välkommen! Har också strosat runt för att lära mig hitta, finns typ två vägar som korsas på ett ställe, där är centrum. Dvs skolan, en liten affär och en extremt enkel bensinmack som mer är en stor dunk. Ska fota så ni förstår primitiviteten. Tog mig ca 15min att promenera genom hela byn, härligt. Har även planerat engelskalektion och valt låt till hostelldansen.
Det här är bilder från i förra veckan, har visserligen hunnit fota lite här men inte lägga in. Sa ju också att ni skulle få höra om förra veckan, men det blir lite mer glimtar i form av bilder.
Har hängt med MeJo efter att han kom hem från skolan, så himla mysig kille. Vi avslutade kvällen med att titta på MrBean, humor som funkar utan språk, heltlart. Nu ska jag lägga mig, är väldigt trött, har krypit ner i sovsäck redan. Inväntar bara att toppelito ska komma hem, har inte hörts på jättelänge! Hoppas det är bra med er alla. PUSS.
 

new home

Publicerad 2013-01-25 05:43:35 i Vardagsbabbel,

Nu har jag sovit första natten i mitt nya hem. 
 Helena i försök till att krypa ner i sovsäck
Bilden beskriver känslan ganska bra. Sjukt glad, flummigt, iskallt (ånga ur munnen när man andas och vattnet när man tvättat dig dunstar i rök). Har kommit till en karenfamilj på fem personer. Just nu bor dock tre här, de två äldsta barnen bor på hostell. Pappan AdjanJonTip, mamman DåaJai och 10 åriga killen MeJo. Igår när jag kom satt vi och drack tee och pratade, dels om vad jag ska göra här, dels om allt möjligt. Familjer och språk. Deras engelska är mycket knagglig, här kommer jag defenitivt utveckla min Thai och kanske min Karen. Kul!!
 
Gick upp vid halv sju imorse, jag och AdjanJonTip promenerade till hostellet. Där bor 31 stycken 7-12 åringar, pyttisar!! (Bara två ledare är det + att de har en liten bebis att ta hand om, skulle aldrig funka i sverige!) Där kommer jag vara varje kväll måndag-torsdag från fyra och frammåt. Typ hjälpa till och dansa. Kyrkan som AdjanJonTip är pastor i tittade vi också på. Sen åt vi frukost här hemma igen, ris och nudlar med kål. Kolhydrader boooom, bara att vänja sig.
 
Sen fixade vi internet åt mig. Vi gick till skolan, pratade med olika lärare. Jag ska undervisa engelska tisdag-torsdag. 1-2 timmars lektioner. I framför allt femman som jag fattade det. Fick med mig en stor perm hem med material jag kan använda, men som hon sa freestyle, freestyle! Fans möjlighet till power point och högtalare så det är bara att låta kreativiteten flöda! Tjoolahopp, jag är megataggad på det här! 
 
Byn är också verkligen en by, det är berg, ingen asfalt, kossor och fält överallt, jag bor i ett bambuhus.. Det känns som att det här var riktigt värt att kämpa för. What doesn't kill you makes you stronger, cheesy but riight? Puss på er, nu ska jag promenara omkring lite, äta lunch och börja dans och engelska planera!! SOOO LOOOONG
 

Mae kohta

Publicerad 2013-01-24 04:57:00 i Vardagsbabbel,


Trodde inte sånt här fanns längre. Men här tar dom bort skalet runt riskornen med hjälp av en vippbräda som med kraft från vattehjulet och floden dunsar ner i en kittel med ris. Jag var heelt amazed!

Vi var uppe på ett berg och fastade. Ingen mat på nästan två dygn. Ny erfarenhet. Spenderade egna timmar i den här lilla "salan" med utsikt ut över bergen. Sjöng, bad, läste bibeln, pluggade och sov.

Vårt lilla läger som vi slog upp, hälften sov i tält och hälften sov i sina karenhängmattor. Här har vi då snusmumriken som han så fint fick heta i mitt huvud. Ligger i sin hängmatta och spelar guitarr, passande namn?
 

bästabilden

Publicerad 2013-01-23 17:16:00 i Vardagsbabbel,

Bilder uppladdade från mittt äventyr förra veckan. Dock är det försent för att fixa med det nu, men här kommer en ny favorit. Sötaste tjejerna. Lyckad självutlösare. 

ännu mer skype

Publicerad 2013-01-23 16:23:00 i Vardagsbabbel,

Skypeat och skrattat med gooa flickor på Nya Zeeland! Visste inte att det är 6 timmar skillnad från här. Tnkte typ att det låg under Thailand. Sne världsuppfattning.. Kul var det iaf. Bilden beskriver många fina känslor..
Har också haft ett intensivt och väldigt roligt sista danspass på New Life. Dom lärde sig allt och var så himla bra. Stolt som en höna var jag och röd som en arg tomat. Fick med mig lite fina bilder hem på kameran som jag ska titta på och minnas den tiden. Dessutom fotade jag av lite saker i deras handmade-by-themselves-butik. Tänkte fixa så att ni från sverige kan beställa av mig och att jag kan skicka upp det till er. Är verkligen fina grejer, väskor, smycken och fodral i bra kvalité. Och alla pengar går till verksamheten. Så det ska jag klura ut någon bra lösning på. Nu har jag bilder på några utvalda varor där ifrån iaf!
Sen var det då fotboll. Lite kul att jag som aldrig sett en fotbollsmatch live nu ser min första här. Sverige-Nordkorea blev 1-1 och sverige vann i straffar. Sen kom Finnland-Thailand, då var det livat på stadion må jag säga. Dock vann Finnland, så det blir Sverige-Finnland i final på lördag, hade varit kul att se men då är jag på annan ort!
Nu inväntar jag kvälls möte med equmenia över skype. Sen ska jag sova! Är så himla trött! Hoppas det rullar på i svea rike, och på ala andra ställen ni befinner er på vänner! Heeej!
 

skriva skriva

Publicerad 2013-01-23 03:28:25 i Vardagsbabbel,

Nu ska jag sätta mig och skriva. Läser denna bok med skolan och nu ska reflekterande ske. Riktigt intressant är det men tid tar det också. Om ni är intresserade av fattigdom, fötryck och varför det är som det är i världen så läs. Bra är den. Nu blir det tid åt det. Vid 13 ska jag åka till New Life, så mycket tid handlar det inte om. Vill lägga upp bilder och skriva om förra veckan i byarna, men nu, fokuus.
 
 
 
 
 
 
 
 

sverige kontakt

Publicerad 2013-01-22 17:42:00 i Vardagsbabbel,

Har precis pratat med världens bästa Elvira. Den tjejen blir man glad av alltså! Är i allmänhet väldigt glad just nu. Allt känns bra. Dansade på New Life igår, två lektioner hade jag. Pratade med Moa gjorde jag också :):) två glada gubbar får det! Idag lagade jag svenska pannkakor på KBC hostell, och sanning och säga var jag urkass. Jag skyller på smeten, stekpannan, elden (inte plattan, elden) och stekspaden, som var en sked. Som tur var hade Tim mer skills och efter typ en timme fick alla njuta av svenska pannkakor med jordgubbssylt! Känndes som ett bra avslut där. Lärde ut ännu en sång till dom också, bra stämning, bra kväll. Imorgon ska jag börja packa, titta Sverige-Nodkorea och dansa på New Life!
Kommer en liten glad bild, den glada stunden till ära. PiiMin och mamma påväg, på Chiang Mai's vanligaste färdmedel! 
Har ju varit borta också. Därför jag inte skrivit pålänge. Bilder komer komma. Helt fantastiska dagar. Berättar mer sen. Ska iväg på torsdag också (på obestämd tid) och det bidrar till den allmänna munterheten. Det där får ni också veta mer om i en piggare stund! Haa dé!

Fixelitrix

Publicerad 2013-01-14 14:03:05 i Vardagsbabbel,

Fixar kväll ikväll då. Maila lite, packa, förbereda hostell besök imorgon. (hm, vad ska jag hitta på?) Kommit på att jag behöver köpa kollegieblock och en bättre liten ryggsäck. Ja för alla som är undrar över just det. Om det här är fixar kvällen var det fullt upp dagen idag. Sprang innan frukost, och fixade klart med dansen efter den. Hängde och lunchade med Amanda, riktigt mysigt. Åkte till New Life och dansade och sen åkte jag till en Pwoh Karen som ville ha en engelska lektion. Egelska mot middag. Soft. Och nu, fixarkväll. Lite härliga bilder bjuds det på. Juste, finns det mer tips så tas det väkommet emot, toppe kommer ju hit (ja, relativt snart iaf!) Hoppas det är bra med alla, Kramar.
Koh Samet.

i love you today

Publicerad 2013-01-14 13:42:00 i Vardagsbabbel,

Fick finaste kommentaren idag. Känner mig så glad. Hade en kanon lektion på New Life, ni vet sådär lyckad så att det känns i hela rummet. Alla skrattar och är samtidigt fokuserade, jubel efter nya steg och alla hänger med. Underbar stämning och det känns som en bra koreografi. Dessutom uppvärming till Don't you worry child, see, heavens got a plan for you. Känns så klockrent att just dessa tjejer får höra det.
Efter lektionen sa iaf en av dem, oh, I love you today teacher! Hennes sätt, med sina få engelska kunskaper, att uttrycka att hon var glad och hade haft kul, och ja att hon kanske tyckte om mig också. Men framför allt att hon var glad och då är allt slit värt.
 

the marvelous mysterious future

Publicerad 2013-01-12 14:23:39 i Vardagsbabbel,

Det lät väl spannande!? Det är för att det är spännande! Framtiden
är alltid spännande. Man vet aldrig vad som kan hända, men just nu råkar jag veta en glimt av vad som blir min framtid närmaste tiden. Nästa vecka ska jag dansa på New Life Center på måndag. Möte, Thai/engelska lektion och Hostell på tisdag. Onsdag-Söndag ska jag iväg med Otto till olika byar. Bl.a. vet jag att vi ska sova ute en natt uppe på ett berg. vandra upp till fots, sova under barhimmel och vandra ner dagen efter. Det blir upplevelse det.
 
Sen,.. badabamm, ska jag iväg på en längre period i en by. Allt från en vecka till två veckor till en månad till resten av perioden. Berodende på hur det känns. Det jag vet just nu är att det finns en skola jag kan hjälpa till i och undervisa engelska på dagarna, och ett hostell med yngre barn som jag kan vara i på eftermiddagarna. Tror det blir jättebra, PEPP! Dock vet jag inget om telefonnät eller internet. Troligtvis inte mycket kommunikation alls. Utmaning, som är lättare att anta nu än för två månader sen. Lite tankar och info om framtiden, som alltid ändå blir sabaisabai. Haa de, nu ska jag äta godis och myysa! 
 
(En peppad bild. Nytt år nya möjligheter, men även ny dag nya möjligheter. Det handlar bara om att bestämma sig!)
 

Koh samet - lite bilder

Publicerad 2013-01-12 14:06:18 i Vardagsbabbel,

Mmm, våran strand var absolut finast. Bilderna talar för sig själv.

Dagen då. Det har varit en riktig hemma dag. Precis vad jag behövde. Sprang innan frukost, tittade lite OC nyduschad i sängen. Började förbereda dans innan lunch och blev färdig under eftermiddagen. Tjejerna önskade en kristen sång på Koreanska. Haha. Heja mig! Dessutom är det hiphop, hihi, jag har aldrig dansat hip hop. Så det var intressant. Känner mig ganska nöjd iaf. Hoppas de tycker att den är kul.
Skypade med familjen, åt lite svenskt surt godis (sura rosa bananer, om någon skickar det på posten är den en hjälte!!!) Sen gick jag och Soso, en kusin här i familjen och simmade. Sen var det middag och nu ska jag ha mysarkväll :) Titta på OC eller någon film med familjen. (och äta lördagsgodis, tjoho!) Glad lördag.
 

glatt slut på karen året 2752

Publicerad 2013-01-11 17:12:15 i Vardagsbabbel,

Glada nyheter om framtiden! Nu ska jag somna med ett leende på läpparna! Imorgon ska jag dessutom ha en dag för planering, förberedelse och ta hand om mig själv! Lyx. Glad helg alla, hörs inom kort. Och förresten gott nytt 2752som vi precis firade in här!

degdag

Publicerad 2013-01-11 10:20:55 i Vardagsbabbel,

Mitt huvud är segt som deg idag. Pluggat Thai har jag dock gjort på andra sidan stan, med förseningar på en timme. Men sabaisabai. Nu har jag ätit svenskt godis och tittat OC. Ikväll ska Karen Ney Year firas. hej hopp. BBQ och lovsång är mina förväntningar. Vi får se om det stämmer. Ikväll får jag reda på lite om framtiden av Jirasak, ett litet skutt för det. Glad fredag.

PEPP

Publicerad 2013-01-10 16:16:00 i Vardagsbabbel,

PEPP på att livet är fyllt av utmaningar. Det är upptill en själv hur man tacklar dom. Det här med kultur är inte alltid en räkmacka. Men lär sig något gör man alltid. Efter att ha läst den ganska meningslösa men sjukt roliga boken Elsas mode, ska jag också bli supergirl, fast på mitt egna sätt. Har en massa oklara nyårslöften som jag inte ens kan strukturera i min hjärna, men ja som sagt är pepp på att starta mina egna små projekt. Värt. 

Underbara dagar

Publicerad 2013-01-10 16:10:41 i Vardagsbabbel,

Har haft en underbar vecka med min mamma. Både på Koh Samet och här i Chiang Mai. Helt underbart att ha henne här. Prata om allt, bara prata rakt ut på svenska. Skratta åt allt, rakt ut. Sitta tysta och inte behöva säa något. Nu har hon hjälp mig att peppa om för det här nya året också. Nu kör vi. Tack världens bästa mamma.
 

gott nytt år

Publicerad 2013-01-01 16:59:43 i Vardagsbabbel,

Nu har jag bildbombat lite från de senaste dagarna. Hade ett väldigt bra en annorlunda nyår. Fick dock se lite fyrverkerier, ungefär fem stycken, och en stor nedräkning till tolvslaget från 20 till 0 på thai (jag hängde med (!!) haha). Så jag fick en liten del av det normala. Nyår kommer ju annars varje år i sverige. Är såå tacksam för alla de andra upplevelserna. Tijor är en sådan bra vän som tar med mig på äventyrl!
Nu sitter jag hemma, har kokat pasta och ätit för första gången på otroligt länge. Imorgon ska jag flyga ner till Bangkok och möta MAAAMMIIII!!! WIIHO! Ska bli så härligt!! ner till Koh Samet ska vi och bara ha det hur bra som helst.
Ha de gött alla!

bergen - karenmaten

Publicerad 2013-01-01 16:45:16 i Vardagsbabbel,

    
Kyckling på en eld. Annorlunda att se den så. huvud ögon fötter och allt. Frukost gjorde vi. Över eld och en gasplatta. "Restaurang" besök gjorde vi också, då fick vi äta lite nudelsoppa, phatthay och mangosallad. Den smakade jag dock inte, för min mage var redan i uppror..
        
Standard frukost. Ris, två grytor bestådende av rid med kryddor. En grönsaks och nudelsoppa och lite fett från gris. Do äter verkligen allt på djuren. Vi stekte t.ex i fett frånen gris dom hade slaktat för ett tag sen. Typ som margarin..
    Bröllopsmat. Mycket festligt i deras ögon. Ganska likt i mina. Ris. Rått kokött och lite annat griskött (tilllagat däremot)

Om

Min profilbild

Helena

Just nu befinner jag mig i Mexico på utbyte. Tanken är att jag ska plugga statsvetenskap och spanska. Jag har en dröm om att få möjligheten påverka andra människor i en positiv riktning, kunna förbättra den här världen och sätta avtryck. En vacker dag ska jag rädda världen. Du lever nu. Du har ett liv här, varje dag och varje stund är en ny chans att göra något bra av ditt liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela